سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نشاء کاری و اهمیت آن در کشاورزی

نشا کاری

 

مقدمه:

کشاورزی یک صنعت بسیاراستراتژیک است.کشور ها در جهان می کوشند که هرچه سریع تر در صنعت کشاورزی و تولید محصولات خودکفا شوند تا علاوه بر دست یابی به امنیت غذایی بتوانند با صادرات مازاد مصرف کسب درامد داشته باشند.در مورد صنعت کشاورزی انچه اهمیت دارد این است که از منابع محدود خود به نحو احسن استفاده کنیم .یکی از مسایل نحوه کاشت بذر در کشاورزی بسیار مهم است.قراردادن مقدار معینی بذر (Seed) در خاک به منظور جوانه زدن و رشد، بذرکاری (Sowing) نامیده می شود.در حالیکه کاشت گیاهچه، نهال، قلمه ، ریزوم، نشاء و غیره را کاشتن (Planting) می گویند البته این دو عبارت مترادف اغلب بجای یکدیگر بکار برده می شود. در ایران بذرکاری به چهار طریق دستپاشی، خطی ، کپه ای و خزانه کاری صورت می گیرد.

نشاء:

 گیاهی است که سه تا چهار تا برگ حقیقی دارد.

نشاء کاری:

گیاهانی که در مراحل اولیه زندگی پر توقع بوده و رشد کندی دارند به طریق خزانه و نشا کاری(انتقال به زمین اصلی)کشت و زرع می شوند. در این روش ابتدا بذر را در قطعه زمینی موسوم به خزانه که خوب آماده شده است با تراکم زیادتر از آنچه درزمین اصلی لازم می باشد می کارند. پس از مدتی بوته های جوان به اندازه کافی رشد و توسعه نمود و جای آنها در خزانه تنگ شد با احتیاط و بدون صدمه به ریشه ها از خاک بیرون آورده می شوند و در زمین اصلی نشاء می کنند. همیشه قبل از کندن نشاء ها بایستی خزانه را پر آب نمود تا نشاء ها براحتی با قدری خاک در اطراف ریشه بیرون بیاید.

یکی از کاربرد های وسیع نشاء کاری در گیاهان زینتی است که در فضای سبز شهری استفاده می شوند.

همچنین نشاء کاری در کاشت گیاهان زراعی بسیار موثر است و در حالی که هوای بیرون سرد است گیاهان در خزانه رشد خود را شروع کردند و بعد از دوره سرما می توانند به زمین اصلی منتقل شوند.برای انتقال نشاء ها به زمین اصلی از چند روز قبل دوره مطابقت صورت می گیرد. به این صورت که اگر نشاء را یک دفعه از خزانه به زمین اصلی منتقل کنیم به گیاهچه ما شوک وارد شده و تلفات افزایش می یابد. برای همین ابتدا سعی می کنیم به تدریج محیط خزانه را به محیط زمین اصلی نزدیک کنیم و بعد انتقال نشائ صورت گیرد.

 

مزایای نشاء کاری:

·کوتاه شدن طول دوره رشد گیاهان

·سرعت رشد نشاء بیشتر از بذر هاست(زود رس کردن محصول)

·رعایت فاصله مناسب بوته ها بر روی خطوط

·عدم نیاز به تنک کردن

·تقویت مناسب ریشه گیاه

·مراقبت راحت تر

·صرفه جویی در مصرف آب

·بالا رفتن سرعت کار کاشت

·کاهش هزینه

·مدیریت مطلوب تر آفات و بیماری ها

·رسیدن محصول به بازار زود تر از موقع مقرر

خاک مناسب:

·اماده سازی بستر خاک در پاییز تمام شده باشد.از شرایط مناسب برای جعبه نشاءPHمناسب،مواد الی کافی ونگهداری اب میباشد و خاک لوم رسی مناسب ترین نوع خاک برای نشاء جعبه ای است و خاک رسی و خاک شنی مناسب برای این کار نیستند.

·جمع اوری خاک باید از دو یا سه ماه قبل انجام پذیرد و خاک جمع اوری شده باید ابتدا کلوخ های ان به خوبی شکسته و خرد شود و به خوبی خشک شود.

·زهکش مناسب داشته باشد.در صورت ماندابی شدن بستر بیماری های قارچی گسترش می یابند و ممکن است محصول ما به کلی نابود شود.

بستر کشت نشا گیری:

بستر کشت نشا به 2 دسته تقسیم می گردد:

کوکوپیت یا پرلیت : پوسیده الیاف نارگیل است

پیت ماس: مواد پوسیده شده جنگل با فشردگی زیاد

مزایای پیت ماس:

پیت ماس می‌تواند مقادیر زیادی آب را جذب کند. بدون وجود پیت ماس در مخلوط شما، تامین آب مداوم برای ریشه‌ها و نشاها دشوار است. همچنین، ماهیت پیت ماس به گونه‌ای است که ساختار و پایداری فیزیکی خاک شما را بهبود می بخشد و علف‌های هرز جلوگیری کرده و میکروارگانیسم های مضر و انواع ذرات نامطلوب در خود را ندارد.

مزایای پرلیت:

پرلیت مکمل پیت ماس بوده و حضور آن به علت کمک به زهکشی محیط کشت شما مفید است.

بدون اینکه ظرفیت نگهداشتن آب را کاهش دهد و بر خلاف شن و ماسه، که می‌تواند برای اطمینان از تخلخل مورد استفاده قرار گیرد، پرلیت با داشتن حفره‌های کوچک می‌تواند مقدار کمی آب را نگه دارد.

 

اقلام مورد نیاز برای تولید نشاء:

·پیت ماس

·پرلیت یا کوکوپیت

·سینی نشاء

·گونی

·سمپاش جهت آبیاری

·رطوبت سنج و دما سنج

·پایه برای قرار دادن سینی های نشاء

·سیستم خنک کننده و مه پاش

سینی نشاء:

ایجاد فضایی مناسب رشد نشاء می باشد و وظیفه نگهداری نشاء تا مرحله انتقال به زمین زراعی است که یکی از بهترین روشها برای کشت نشاء است.

مزایا ی سینی نشاء

·کنترل بیماری و افات

·حمل و نقل جابجای اسان

·دارای حجم های مناسب برای انواع کشت

·افزایش تولیدی

·زهکشی مناسب و جاری شدن اب در سلول ها

·دارای تهویه مناسب و ابعاد استاندارد

برای مشاهده تازه های کشاورزی و خرید آنلاین محصولات کشاورزی به سایت رسمی دیبای سبز ، مراجعه نمائید .

www.dibasabz.com